decembrie 15

Cum sa faci un bilant bun, chiar daca nu esti contabil

Management

0  comments

Te salut,

Dacă ești administrator de firmă, cu siguranță că ideea de bilanț contabil te face să transpiri uneori, însă bilanțul personal poate fi mult mai plăcut și în același timp benefic pentru tine.

Îl poți folosi atât în activitățile financiare cât și în cele de creștere a productivității, în organizarea activității proprii, time management, relații, proiecte de orice fel sau managementul vieții personale.

Bilanțul e indicat să fie făcut periodic: zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, anual și multianual.

Cu siguranță că în funcție de nevoile tale poți să modifici aceste perioade.

Dacă faci bilanțul personal în mod regulat, această activitate benefică devine obicei după o anumită perioadă de timp și te însoțește toată viața, fără să mai simți că depui un efort extraordinar.

Ca să poți face un bilanț bun este obligatoriu să ai obiective clare, indicatori de performanță și de execuție (KPI și KEI) și un sistem capabil să măsoare atât actiunile cât și realizările.

Sună complicat, dar în practică nu e mare lucru. Piedica principală este rezistența noastră la schimbarea propriului comportament.

Iată cum poți să faci un bilanț bun:

1. Gândește-te ce avantaje mari poți să obții dacă practici acest obicei, pentru ca să fii motivat/ă

2. Alocă timp suficient (vestea bună este că vei avea nevoie de perioade tot mai scurte odată ce a devenit reflex)

3.Încearcă să respecți aceeași zi și oră, iar daca se poate și același loc, de exemplu: dimineață la 7:30 bilanțul zilei trecute și planificarea zilei actuale, duminică dimineață de la 8:00 bilanțul săptămânii care a trecut și planificarea săptămânii următoare, în data de 1 a fiecărei luni bilanțul lunii care a trecut și planificarea lunii curente și în același fel pentru trimestru, an sau perioadă multianuală)

4. Folosește materiale scrise electronic sau pe hârtie pentru că îți va fi mult mai ușor să urmărești mersul lucrurilor (adică fă bilanțul în formă scrisă)

5. Compară ce ai planificat cu ce ai realizat (obiective, acțiuni și rezultate)

6. Ia măsuri de îmbunătățire (modifică, intensifică sau oprește anumite acțiuni, redesenează obiectivele și învață din tot ce faci)

7. Observă-te tot timpul, notează cifre și idei de îmbunătățire oricând poți

8. Folosește fără frică tabele, agende sau aplicații în care să bifezi fiecare activitate sau să evidențiezi lipsa acțiunii

Marele avantaj al bilanțului este că te obligă să planifici și te face mereu conștient de felul în care îți petreci timpul, adică de acțiunile tale și de rezultatul pe care-l vei obține.

În acest fel vei ști din timp dacă vei atinge obiectivele pe care ți le-ai propus și dacă drumul tău este în concordanță cu misiunea, viziunea, valorile, obiectivele și planurile tale.

Spor!

Eliade

About the author 

Eliade Rotariu

You may also like

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Copilul, joaca și businessul

Copilul, joaca și businessul

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!