decembrie 8

Ce înseamnă misiune, viziune și valori

Management

0  comments

Te salut,

O să clarificăm în continuare ce înseamnă misiune, viziune și valori încercând în același timp să vedem care sunt cele mai rapide și eficiente căi pentru a le stabili.

Îți atrag atenția că sunt multe dispute pe această temă, dar indiferent cum sunt botezate de diferiți autor, semnificațiile sunt aceleași.

A curs și probabil că va curge încă multă cerneală pe aceste teme, însă voi încerca să îți ofer o variantă scurtă, practică și clară.

Misiunea ar trebui să definească rolul tău în această viață, să fie generoasă, dedicată celorlalți și să nu se termine niciodată; ar trebui să indice o direcție generală și să fie despre contribuție.

De exemplu misiunea ta poate fi legată de sănătatea oamenilor, de fericirea lor, de ocrotirea animalelor, de prosperitate, de ocrotirea naturii, de dezvoltarea copiilor, de ocrotirea celor sărmani, etc.

O persoană înțeleaptă și foarte dragă mie mi-a spus odată că misiunea omului pe pământ este să fie fericit.

Îmi vine să-l cred și aș adăuga că va fi fericit îndeplinindu-și misiunea pe care conștient sau inconștient și-a ales-o.

Aceasta este și o cheie de verificare legată de îndeplinirea misiunii proprii.

Cu alte cuvinte, ești fericit?

Înseamnă că e foarte posibil să faci ceea ce îți place și trebuie să faci.

Dacă vrei exemple de misiuni o să găsești milioane pe internet, iar cele bine formulate răspund criteriilor de mai sus.

Viziunea definește modul în care îți vei îndeplini misiunea.

Închizi ochii și vizualizezi modul în care vei contribui.

Seamănă cu o strategie generală, arată mai concret ce vrei să faci, cum vrei să acționezi, în ce fel de echipe, în ce mediu, cum vei obține resursele și orice altceva te ajută să pornești la drum și să știi încotro mergi.

Este echivalentul unui plan general făcut pe termen foarte lung.

Poți astfel să stabilești dacă vei avea o afacere sau o organizație non-profit, dacă vei fi antreprenor sau angajat, dacă vei locui într-un oraș mare sau în mijlocul unei păduri, dacă vei lucra cu oameni, plante sau cu animale și orice altceva ce te ajută să fii pe drum și să acționezi.

Vei ști dacă acționezi local, regional sau global sau dacă începi la scara mare sau te dezvolți gradat. Îți vei da seama ce trebuie să înveți, cu ce oameni ar trebui să te însoțești și cum să faci lucrurile să meargă în direcția spre care dorești să te îndrepți.

Valorile sunt acele criterii care te vor ajuta să iei decizii atunci când te vei întreba dacă trebuie sau nu trebuie să faci ceva.

Valorile adevărate le recunoști după faptul că te supără foarte tare situațiile sau oamenii care le încalcă. Ele te vor ajuta să îți menții direcția pe termen lung și să poți lua decizii rapide atunci când lucrurile sunt neclare.

Aș putea formula rapid sute de valori dar îți rămâne ție sarcina de ți le găsi. Te poți gândi la prosperitate, bogăție, sănătate, familie, cultură, spiritualitate, credință, patrie, integritate, eficiență, inovare, creativitate, distracție, compasiune, ajutor, dezvoltare personală, etc.

Scrie pe o hârtie mai multe și apoi alege-le pe cele trei, patru, maximum cinci care te inspiră în cel mai înalt grad și care te supără cu adevărat dacă sunt încălcate.

Dacă la respecți necondiționat și în orice împrejurare, ele te vor ajuta să-ți menții echilibrul în viață, să iei decizii rapid și să progresezi.

Simți că dacă ți-ai clarificat aceste trei aspecte îți este foarte ușor să stabilește obiective, să faci planuri și să acționezi hotărât pentru a obține ceea ce vrei de la viață?

Îți mulțumesc dacă îmi scrii, fiindcă mă ajuți să merg mai departe și să simt că îmi aduc contribuția.

Spor,

Eliade

About the author 

Eliade Rotariu

You may also like

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Copilul, joaca și businessul

Copilul, joaca și businessul

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!