octombrie 3

Reziliența antreprenorială sau cum să devii mai puternic în vremuri de criză

Management

1  comments

Bine te-am regăsit!

La începutul carierei mele în management, lucram peste 14 ore pe zi, inclusiv sâmbăta, iar duminica îmi luam de lucru acasă. Nu mai aveam timp nici de familie nici de prieteni. Mă simţeam de multe ori îngrijorat, confuz şi lipsit de energie.

Am început să caut un mod de a face lucrurile mai bine pentru că nu doream să continuu în felul acesta.

Am început să învăţ, citeam fiecare carte despre management pe care o găseam, am urmat o şcoală bună de Management şi am vorbit cu oameni performanţi de la care puteam să aflu ceva util. Aplicând ce învăţam, în câteva luni nu mai plecam acasă la ora 10 seara ci la ora 5. Aveam timp să gandesc şi să fiu creativ, aveam timp pentru familie, iar business-ul creştea şi mergea foarte bine.

După ce am trecut prin toate fazele managementului, de la manager începător la manager de companie, am fondat prima mea firmă și apoi au urmat altele. Unele afaceri au fost de succes, iar unele au fost nereuşite.

Astfel, am avut noi experiențe … experienţa succesului dar şi a eşecului antreprenorial, uneori dureros, iar alteori copleșitor.

Călătoria mea este tipică unui antreprenor. M-am întrebat adeseori ce m-a facut să continuu, să mă mobilizez și să îmi revin? De unde mi-am luat energia și forța emoțională, în momentele în care realmente am simțit că totul se prăbușește în jurul meu și cum am reușit să transform un potențial dezastru într-o oportunitate de creștere?

Răspunsul este REZILIENȚA.

Rezilienţa este capacitatea de a ne adapta la stres, de a face faţă adversităţii și eşecului, de a ne reveni şi de a ne dezvolta ca rezultat al acestor provocări.

Este o abilitate care ne ajută să ne recuperăm rapid din dificultăți și să înțelegem că fiecare criză cu care ne confruntăm este o șansă de a învăța și de a crește, devenind mai puternici și mai pregătiți pentru provocările următoare.

În afaceri, talentul, cunoștințele, abilitățile și experiența pot constitui elemente de succes, dar nu sunt suficiente.

Ca antreprenor, nu poți supraviețui fără reziliență, deoarece vei eșua cu siguranță cel puțin o dată sau poate de mai multe ori.

Vestea bună este că reziliența nu este o trăsătură de personalitate înnăscută, ci un set de abilități și atitudini pe care le poți învăța, antrena și dezvolta.

Cum? Mai jos regăsești 4 strategii pe care le poți folosi pentru a-ți construi reziliența:

1. Construiește un Cerc de Încredere în Jurul Tău
Studiile arată că factorul principal al rezilienței este reprezentat de relațiile de încredere, atât în interiorul cât și în afara familiei. Persoanele cu un nivel ridicat de sprijin social sunt mai capabile să facă față perioadelor stresante.

Când ne înconjurăm cu oameni de încredere, ne putem împărtăși preocupările fără teama de a fi judecați. Prietenii apropiați, familia, mentorii sunt sprijinul nostru social – ne încurajează, ne motivează și ne fac să simțim că nu suntem singuri.

2. Ia Decizii și Acționează!
Exersează luarea deciziilor ca pe o experiență de învățare pozitivă. Orice decizie este mai bună decât nici o decizie. Prin inițierea acțiunii și prin implementarea primilor pași, lucrurile încep să se miște, primești feedback și câștigi încredere pentru a face pași mai mari. Nu aștepta ca altcineva să fie salvatorul situației. Acționează!

3. Fii Optimist și Adoptă o Atitudine Pozitivă
Capacitatea de a face diferența între ceea ce poți și nu poți controla este esențială. Când te simți copleșit, este ușor să presupui că nu poți schimba situația.

Întreabă-te: „Am abilitățile, informațiile, resursele sau relațiile care îmi permit să schimb sau să influențez această situație? ”

Pentru lucrurile pe care nu le poți controla, ia decizia să îți alegi atitudinea față de acestea, ca de exemplu modul în care le interpretezi sau le accepți. Menținerea unei perspective pline de speranță și optimism te va ajuta să vezi dincolo de situația în care te afli și îți va da energia necesară să ieși din ea.

4. Descoperă Zilnic Micile Bucurii ale Vieții
Chiar și în cele mai întunecate zile poți găsi un motiv pentru care să fii recunoscător sau pentru care să fii fericit. Râzi cu poftă, bucură-te de frumusețea răsăritului de soare, apreciază-i pe cei din jur, mulțumește-i unui angajat pentru sprijin, participă la serbarea copilului tău. Construirea rezilienței nu este doar despre cum ne adaptăm situațiilor dificile ci, de asemenea, este despre a căuta bucuriile de zi cu zi care fac ca viața să merite trăită.

Adevărata reziliență este mai mult decât supraviețuire.

Reziliența reală este capacitatea noastră de a “îmbrățișa” provocările și de a le transforma în ceva pozitiv sau productiv, prin atitudinea, acțiunile și alegerile noastre conștiente.

Da, este posibil să avem și pierderi (de fapt, aceasta este o certitudine), dar am învățat lecții, am descoperit idei noi și am fost mai recunoscători.

Tu ce tactici ai folosit anul acesta în depășirea situațiilor dificile?

M-aș bucura să ne împărtășești experiența ta, care poate deveni inspirație pentru noi toți.

Afaceri prospere!

Eliade

About the author 

Eliade Rotariu

You may also like

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Copilul, joaca și businessul

Copilul, joaca și businessul

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. De multe ori m-am simțit doborât și căutam ajutor de la oameni care sunt deja acolo unde vreau să ajung.

  M-am lovit de diverse probleme în drumul către oamenii de succes și abordarea lor. Așa că, am schimbat strategia.

  Acum apelez la sprijinul a 2 tipuri de oameni:

  1. Oameni care au măcar un pas în fața mea pentru a-mi oferi puțin ghidaj în necunoscut.
  2. Oameni care sunt în același pas cu mine și au aceeași destinație. Ideea e să nu fiu singur în călătoria asta a necunoscutului.

  Când nu găsesc vreun om care să se încadreze în cele 2 categorii, devin puțin schizofrenic. Îmi spun așa „fă un pas în față” și fac un pas în față.

  Rareori se întâmplă să apelez la oameni apeleze sunt deja la destinație. Apelez rar pentru că mă simt neînțeles.

  Chiar dacă nu primesc ajutorul de care am nevoie, mă gândesc ce mi-ar spune omul de succes să fac și fac.

  În contextul nostru, deși luni nu v-am găsit la telefon, mi-am imaginat ce mi-ați spune să fac. Așa că marți am rezolvat 3 probleme în care m-am blocat de mai bine de jumătate de an.

  Pe scurt, strategia mea e să fiu schizofrenic. Sună ciudat, dar funcționează.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!