septembrie 24

Plusuri si minusuri antreprenoriale … de prin studii adunate

Management

4  comments

Bine te-am regăsit!

Dacă ești antreprenor, probabil știi că realitatea economică actuală este plină de provocări, cele mai afectate fiind microîntreprinderile și firmele mici. Principala dificultate (1) pentru o treime dintre IMM-uri este de natură financiară, din motive ce țin de lipsa resurselor, creşterea costurilor operaţionale, scăderea vânzărilor și neîncasarea facturilor (durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei din România este de cca. 120 zile).

În aceste condiții deloc prietenoase, este esențial ca tu, ca antreprenor, să te concentrezi pe ce este relevant pentru afacerea ta și, în același timp, să nu pierzi privirea de ansamblu. Urcările și coborârile fac parte din “joc” și depinde de noi să devenim mai buni … manageri, lideri, antreprenori.

Ce crezi că au în comun Steve Jobs, Jeff Bezos, Bill Gates, Oprah Winfrey, Arianna Huffington, Walt Disney, Colonel David Sanders, Vera Wang?

💠 Sunt antreprenori.

💠 Sunt milionari (unii chiar miliardari).

💠 Sunt recunoscuți pentru succesul lor la nivel global.

💠 Sunt emblematici pentru domeniile în care activează.

Și încă ceva …

💠 Au avut eșecuri răsunătoare înainte de a avea succes.

💠 Au trecut prin falimente dureroase.

💠 Au fost, într-un moment din viața lor, concediați pentru neperformanță sau au fost respinși de atât de multe ori (Colonel Sanders de circa 1000 ori) încât o altă persoană ar fi fost descurajată să continue.

Deseori am încercat să înțeleg ce i-a făcut să meargă mai departe, să repete încercările și să își asume riscuri în continuare. Mi s-au părut interesante două studii destul de recente, care au vizat abilitățile și atributele pe care le au sau nu antreprenorii.

Primul studiu(2) la care mă refer este efectuat de Harvard și a fost realizat pe baza cercetărilor anterioare și a interviurilor cu 1300 oameni de afaceri de success. Acesta a identificat 11 (unsprezece) abilități comune antreprenorilor:

1. Identificarea oportunităților cu potențial ridicat.

2. Viziune și influență (capacitatea de a influența toate părțile sau “actorii” care trebuie să lucreze împreună pentru execuția viziunii și strategiei).

3. Confort în condiții de incertitudine (posibilitatea de a mișca lucrurile, de a le duce mai departe, chiar și în condițiile unor circumstanțe incerte și ambigue).

4. Construirea și motivarea unei echipe adecvate.

5. Luarea eficientă a deciziilor, chiar și fără informații suficiente.

6. Construirea rețelelor (capacitatea de a aduna resurse și de a crea rețele necesare pentru dezvoltarea afacerii).

7. Colaborare și orientare în echipă.

8. Managementul operațiunilor afacerii.

9. Finanțe și management financiar.

10. Vânzări (abilitatea de a construi un sistem eficient de vânzări care să poată atrage, reține și servi clienții cu succes).

11. Preferința pentru o structură consacrată (preferința de a opera mai mult în medii de afaceri structurate decât de a construi proiecte noi în contexte de incertitudine și schimbare rapidă).

Cel de-al doilea studiu(3) care mi-a atras atenția, publicat de Harvard Business Review, a identificat 3 abilități care NU sunt puncte forte ale multor antreprenori:

1️⃣ Empatia este abilitatea care le lipsește cel mai mult. Conform studiului, ei construiesc lucruri și rezolvă probleme pentru oameni, dar o fac de obicei pentru un Return of Investment (ROI) bine definit (așteaptă ceva în schimb).

2️⃣ Planificarea și organizarea. Antreprenorii sunt mai concentrați asupra viziunii, a obiectivelor strategice și ideilor noi; nu sunt atât de preocupați de detalii, considerând de multe ori că acestea le distrag atenția de la acțiunile care vizează viitorul companiei.

3️⃣ Self-management. Acest atribut este în strânsă corelare cu motivele de la punctul anterior și este evident că îi va conduce greu pe ceilalți dacă nu se pot conduce pe ei înșiși.

Cum pot antreprenorii să compenseze și să îmbunătățească aceste abilități? Există multe soluții, printre care conștientizarea, perfecționarea, acceptarea sau construirea unei echipe complementare cu punctele lor tari și slabe. Aceste soluții le pot asigura execuția strategiei până în cele mai mici detalii.

Tu ți-ai identificat abilitățile la care excelezi?

Selectează 3 abilități (plus sau minus) și de mâine lucrează la una dintre ele.

Nu uita, întotdeauna o zonă forte se poate consolida și un punct slab se poate îmbunătăți.

M-aș bucura să îmi scrii care a fost provocarea ta după parcurgerea acestui material. Dacă te pot sprijini, o voi face cu drag.

Afaceri prospere!

Eliade

Referințe:
1. „Firmele româneşti se înglodează în datorii. Întârzierile la plată, tot mai mari”, Elena Deacu, Adevarul.Ro, 23.sept.2019
2. „The Entrepreneurial Leader: Peer Assessment.” Harvard Business School, Lynda Applegate, Janet Kraus, Timothy Butler
3. Target Training International, Bill J. Bonnstetter, https://hbr.org/2013/04/the-much-needed-skills-most-en

About the author 

Eliade Rotariu

You may also like

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Copilul, joaca și businessul

Copilul, joaca și businessul

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Momentan, zonele în care am probleme sunt:

  Construirea și motivarea unei echipe
  Să colaborez în echipă
  Self management

  La primele 2 încă nu știu dacă pur și simplu n-am găsit oamenii potriviți sau nu-s în stare să fac transferul de viziune, misiune și valori încât să-i țin aproape.

  Dacă simt că stau pe loc, prefer să pun mâna, să execut și să procedurez mai bine decât să învăț oamenii din echipă același lucru de mai multe ori.

  La self-management… am observat o chestie. Businessul e reflexia fidelă a mea. Dacă eu am probleme și el are. Momentan explorez multe zone și mă simt depășit de câtă informație există. Cu cât aflu mai multe cu atât mă simt mai neștiutor.

  Mi-ar place să am pe cineva alături cu care să mă pot sfătui.

  Cum îmi sugerezi să-mi găsesc mentorul potrivit? Am încercat tipul ăsta de relație cu 3 persoane și nu am reușit să ne înțelegem…

  1. Daca ar fi sa iti raspund scurt si la obiect la intrebarea finala din mesaj, as spune ca atunci cand discipolul e pregatit, mentorul apare :).

 2. Buna Ziua!
  Am citit cele doua studii si sunt OK.
  Din primul studiu punctul trei (3) este cel mai imortant dintre toate chiar daca este vorba despre mine sau oricine din lumea aceasta.
  Dintr-un punct de vedere totul are obaza tehnica si una emotionala cu simtirile de bine si de rau din organism. La toate punctele si la oricare inafara de cele mentionate apare partea emotionala care nu se poate exclude din niciuna dintre actiuni. Restul este doar chestiune de timp in care daca exista rabdare( care este tot o chestiune emotionala) si cu ajutorul experientelor diferitelor mentori de calitate (cum sunteti si dumneavoastra)se ajunge la telul propus. Emotionalul intervine si in cazul obtineri celor propuse, si daca nu este cumva solutionat, constientizat sau cumva inteles se cam duc multe lucruri pe apa simbetei chiar daca din punct devedere financiar s-a u obtinut cele dorite. Da este sper subiectul.

  1. Buna Laszlo! Ma bucur ca a fost de interes subiectul. Intr-adevar, majoritatea actiunilor si deciziilor noastre au la baza emotia. Depinde de noi sa constientizam acest fapt si sa invatam ce avem de facut pentru a obtine cele mai bune rezultate. Tinem legatura!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!