Arta delegarii eficiente este o functie cheie a managerului de succes si, in mod ironic, este una din cele mai des neglijate activitati. De cele mai multe ori acest lucru se intampla fie din lipsa increderii in membrii echipei sau din convingerea ca “cel mai bun lucru este cel facut de mine”.
Este esential sa intelegem ca in delegare fiecare dintre parti are ceva de castigat.
Ce castiga managerul:
1. eficientizarea activitatii de planificare si control
2. timp liber pentru propria persoana
3. increderea echipei
4. o echipa performanta si flexibila
Ce castiga delegatul:
1. dezvoltare personala
2. recunoasterea abilitatilor profesionale
3. oportunitati de promovare
4. cresterea increderii in sine in rezolvarea unor sarcini complexe, altele decat cele de rutina
Invata sa iti cunosti oamenii din echipa. Pentru a alege persoana potrivita, trebuie sa stii ce talente si abilitati au, in afara celor practicate in activitatea de zi cu zi. Desi nu putem vorbi de o “reteta” in arta delegarii, iata cateva recomandari utile:
1. Inspira, motiveaza si incurajeaza. Prezinta importanta sarcinii delegate – pentru tine ca manager, pentru companie dar si pentru persoana respectiva;
2. Stabileste borne de control;
3. Accepta ca e posibil sa apara greseli. Oamenii invata din greseli si in mod sigur data urmatoare vor realiza mult mai bine sarcina;
4. Focuseaza-te pe rezultatele pe care le astepti. Fii clar si specific. Fii SMART.
5. Recompenseaza succesul.
Exista o serie de activitati care NU trebuie delegate niciodata, cum ar fi: activitati legate de salarizarea personaluluii, recompensare/sanctionare, promovare, angajari/concedieri, motivarea si instruirea echipei, organizarea activitatii.
Si, cel mai important lucru, RESPONSABILITATEA NU SE DELEAGA!
Asuma-ti esecul! Este responsabilitatea managerului daca sarcina nu este finalizata pozitiv, indiferent care ar fi cauza: persoana aleasa gresit, comunicare deficitara, lipsa controlului, etc.
Desi este un proces care necesita timp, energie si rabdare, te asigur ca merita efortul – pentru tine, ca manager dar si pentru echipa. Pana la urma, este o investitie profitabila pentru toti.
Mult succes!
Eliade