Daca ne-am intalni o singura data in viata, pentru 15 minute, si mi-ai cere sa iti vorbesc despre un singur subiect, si pe urma nu ne-am mai vedea niciodata, stiu exact care ar fi acel subiect. Si este subiectul acestui articol.
Probabil, unele dintre informatiile pe care le vei citi sau le vei vedea pe acest blog le stii deja. Sau poate le stii dar inca nu le pui in practica. Daca in urma acestor articole, vei aplica macar o singura idee, iar aceasta idee, pusa in practica, iti va oferi cu 25% mai mult timp pentru tine sau te va scapa de un sfert din stresul pe care il ai acum, suntem amandoi castigati.
Deci, unele informatii e posibil sa le stii. Pentru altele poate am sa iti ofer o perspectiva noua. Alte informatii poate pur si simplu ai nevoie sa le intalnesti din nou ca sa constientizezi cat de importante sunt. Toate insa au ceva in comun: le poti aplica imediat!
Si sunt usor si placut de utilizat!
Cateodata e nevoie de timp
Unele instrumente, oricat de grozave ar fi, au nevoie de un pic de timp. Asa ca, ai rabdare!
In momentul in care ai inceput sa mergi cu bicileta te cam uitai la roata, la frane, nu o faceai degajat. Dar dupa o zi de practica, 2, 3, 5, dupa 50 de ore de practica, mergeai cu bicicleta, si ascultai muzica sau povesteai cu cei din jur, erai relaxat si te puteai bucura cu adevarat de ceea ce instrumentul numit bicicleta iti ofera: viteza mai mare, placerea vantului prin plete, admiratia celor din jur, eficienta, s.a.m.d.
Cum sa aplici S.M.A.R.T. mai repede, mai bine si mai usor
Stai putin si gandeste-te… cat este de important sa stii unde vrei sa mergi?!? Pentru ca in majoritatea cazurilor, pana la urma, oamenii gasesc un drum, gasesc o cale, daca stiu unde vor sa mearga.
Dar, de cele mai multe ori, si in management este extrem de actuala povestea si valabila, nu stim unde vrem sa mergem dar suntem suparati ca n-am ajuns. Unde? Nu stim nici noi. De ce? Pentru ca nu ne-am fixat obiective.
Ce este S.M.A.R.T.?
Poate tu stii, unii nu stiu. Pentru cei care nu stiu, explic imediat.
Cum am aflat de OBIECTIVE
Eu am ajuns la convingerea ca trebuie sa scrii obiectivele citind despre faptul ca e bine sa iti doresti tot felul de lucruri.
Nu stiam de obiective inainte de ‘89, in perioada in care am luat contact cu idea de a-ti dori. Si mi-am scris pe o hartie: vreau sa traiesc mai bine, vreau sa fiu mai nu stiu cum, si altele. Mai tarziu, cand profesam ca medic am revazut aceste hartiute unde mi-am scris lucruile astea si am realizat ca nu-mi pot da seama daca am atins sau nu, ceea ce mi-am dorit.
Pentru ca acolo scria sa fiu mai bun, sa am o masina… Si avem o masina… de spalat! Bine, aveam si un autoturism dar era prapadit. Atunci am realizat ca trebuie puse cantitati, ceva cuantificabil, pentru ca te focusezi mai usor pe ceea ce iti doresti.
Am avut o revelatie in momentul in care am ajuns sa conduc oameni, la 2-3 ani dupa Revolutie. Eram medic si, supraveghem niste lucrari pentru spital. Intr-o zi am vorbit cu baietii mei care sapau o fundatie, pentru ca au sapat intr-o zi 1 metru de sant.
Le-am spus ca a doua zi trebuiau sa sape mai mult. Ei s-au uitat la mine zambind si au zis “bine”. A doua zi, au sapat 1metru si un pic. Cand am mers enervat sa le reprosez ca nu au sapat mai mult au pus metrul si au zis: “vezi sefu’? Ieri am sapat 1 metru. Azi am sapat 1 metru si 10”.
3 oamenii care puteau sa sape 7 metri de sant, au sapat “mai mult”. Si im momentul acela mi-am dat seama ca “mai mult” poate sa insemne orice.
Ce inseamna S.M.A.R.T.?
Acronimul S.M.A.R.T. e foarte cunoscut. Mi-e si rusine sa-l explic. Dar in esenta, spune ca obiectivul ar fi bine sa fie formulat
- Specific,
- Masurabil,
- Asumabil,
- Realist sau
- Relevant si cu
- Timp limita.
Am sa iti spun imediat 2 trucuri pe care putini le stiu despre obiectivele S.M.A.R.T. si care il fac mai usor de aplicat.
De ce continui sa vorbesc despre acest concept atat de cunoscut
Pentru ca in ultimii ani, am tinut peste 6 mii de ore de training si discut destul de des cu managerii despre aceste obiective. Si majoritatea stiu. Cand ii intrebi:
“ – stiti sa va fixati obiective?
– Da, Da, stim. Obiectivele se fixeaza S.M.A.R.T.
– Ok, scrieti pe o coala de hartie obiective S.M.A.R.T. ”
Mmmm, n-ai vrea sa stii rezultatul… Majoritatea cred ca stiu sa le scrie, si in ciuda acestui fapt nu le scriu.
Cu un exercitiu de 10-15 minute poti sa stii foarte clar unde mergi.
Avantaj pentru manager ca stie unde merge?!? Poate sa le impartaseasca si celorlalti!
Daca tu nu stii unde mergi, ceilalti n-au de unde sa stie unde se duc cu tine. ln momentul in care tie ti-e clar, poti sa le spui si altora. Poti sa spargi obiectivul mare in subobiective, pe care sa le rapartizezi ca responsabilitati si lucrurile sa ajunga acolo unde tu doresti.
Exista posibilitatea sa esuezi. Dar statistic vorbind, coeficientul de reusite este mult mai mare pentru cei care au fixat obiective clare si au folosit acronimul S.M.A.R.T.
Zana cea buna
Verificarea care o fac in traingurile mele este cu zana cea buna. Imagineaza-ti ca te intalnesti cu zana cea buna si-ti va da exact ceea ce doresti. Si este extraorinar cum de exemplu oamenii isi doresc o casa, gandindu-se la o casa de locuit, si zana cea buna le da o casa… de marcat. Si ei spun “Aaa, eu nu asta imi doream ci o casa de locuit pe pamant…” Si zana cea buna intreaba… “Casa de locuit pe pamant in Vladivostok?” “Nu ca voiam in Romania”. “Bine! Casa de locuit in Romania. Unde? In ce cartier?” Dar nu in anul 2947 ca omul nu preciseaza…
Astea sunt obiectivele! Si sigur ca se poate trai si fara ele, fara acest instrument clar din care stii unde ai ajuns si unde nu ai ajuns dar in, din ce stiu eu, in viata obtii ceea ce masori.
A sti unde vrei sa ajungi este primul pas ca sa ajungi acolo
In multele proiecte de consultanta pe care le-am avut, deseori am intrebat managerii ce masuri au luat? Ce isi doresc sa faca? Multi proprietari de afacere spun ceva de genul “vrem sa vindem mai mult, vrem sa crestem calitatea”. “Cat, cum??” “Nu stim. Important e sa creasca”.
Dar cuantificarea asta pe care ti-o da formularea S.M.A.R.T. a obiectivelor ar trebui sa devina instrument, substantiv comun cum s-ar zice, sa apatina limbajului nostru managerial, daca nu limbajului de viata.
Si ma duc cu asta si in zona vietii personale si zic, de cate ori ne dorim mai bine, mai mult, mai frumos… Si atunci cand nu obtinem, suntem furiosi, suntem frustrati, si daca ne gandim, vina este numai a noastra, pentru ca nu zicem “vreau sa castig 1.000 de euro pe luna sau 1.500 de euro pe luna” in loc sa zic ca “vreau sa castig mai mult”. Si implicit castigi 500 de euro pe luna si esti nemultumit. De ce? Datorita faputului ca nu stii ce vrei.
Pericolul mare cand nu stii ce vrei este ca nu vezi coincidentele, nu poti sa vezi oportunitatile care apar, care ti se deschid in fata si de care tu nu profiti.
De ce? Pentru ca nu stii unde vrei sa ajungi, pentru ca ti-e frica, pentru ca nu realizezi oportunitatile. Oricum in momentul in care stii ce vrei, esti mult mai hotarat, iei decizii rapid, si mult mai clar vezi oportunitatea care te poate duce in zona respectiva.
2 trucuri pentru S.M.A.R.T.
Spuneam ca am sa iti ofer 2 trucuri prin care aplicarea S.M.A.R.T. sa fie mai usoara si mai practica.
Sunt doua observatii personale pe care le-am extras din practica, de-a lungul a peste 17 ani de experienta.
Primul lucru este ca nu e nevoie sa scrii pe hartie toate cele 5 litere. E suficient sa scrii doar 3: S.M.T. Adica,
- Specifica cat mai exact unde vrei sa ajungi.
- Pune unitati de Masura si cifre, densitati, bani sau alte unitati de masura.
- Si in final, limita de Timp obigatoriu, cu o data precisa si chiar cu ora pentru cei mai rigurosi. 31.12.2012 ora 12, nu peste 6 luni, nu peste 5 ani, nu mai incolo.
A si R (Asumabil sau de Atins, Realist sau Relevant dupa alti autori) sunt chestiuni legate mai mult de simtire. Sa simti ca se poate, ca in momentul acela iti asumi, ca este semnificativ pentru tine.
Al doilea truc pe care il consider deosebit de important este ca atunci cand scrii obiectivul nu recomand sa scrii calea precisa prin care vrei sa atingi obiectivul. Pentru ca in felul acesta poti fi deshis la oportunitati.
La extrema, am vazut multe cazuri in care obiectivul este confundat cu actiunea. Si in loc sa zici ca ai vrea sa ajungi in varful muntelui astazi pana la ora 6 dupa amiaza, zici ca vrei sa mergi pe carare in sus.
Si apoi, cand gasesti variante mai usoare, de exemplu o telecabina, sau un catar care sa te duca in spate si sa ajungi mai repede, mai usor, ca sa te poti bucura de excursie, n-o faci. Pentru ca in capul tau este fixata actiunea, nu obiectivul. Si asta e motivul pentru care cred ca e foarte important sa lasam calea prin care ne atingem obiectivul si in voia lui Dumnezeu.
Cum poti sa aplici imediat?
1. Te invit sa scrii chiar acum in agenda ta un obiectiv S.M.A.R.T., urmarind in special sa notezi doar cele 3 lucruri: S, M, T.
2. Discuta cu un coleg sau o persoana de incredere despre obiectivele tale notate S.M.A.R.T. si primeste feedback. Sunt suficient de specifice? Sunt masurabile? Sunt realist incadrate in timp? Daca vine zana cea buna primesti ce ai cerut?
3. Fa-ti un obicei din a te uita pe obiectivele tale in fiecare dimineata. E ca si cum un capitan de corabie se uita pe harta si pe busola regulat. Mergi in directia care trebuie? Ai nevoie sa ajustezi ceva?
Poti sa scrii mai jos un obiectiv S.M.A.R.T. si am sa iti ofer feedback.
Te rog sa imi lasi un comentariu mai jos si sa imi spui din experienta ta de lucru cu obiectivele.
Ce a mers? Ce nu a mers? Cate obiective s-au concretizat? Cum te-ai simtit cand ai ajuns unde ai vrut?
Succes!
Eliade
P.S. In programul TRAINING PENTRU MANAGERI detaliez acest subiect pe parcursul a 30 de zile in peste 30 de video-uri. Si nu sunt doar video ci si exercitii practice de facut, pentru ca tu sa faci din CLARITATE una din calitatile si obiceiurile tale principale.
http://trainingpentrumanageri.ro/prezentare-program/
Sper ca v-a placut articolul meu 🙂
Ce parere aveti despre acest instrument de management? L-ati folosit pana acum? Il veti folosi de acum incolo?
Ai dreptate.Cand am pus pe hartie, clar ,obiectivele mele( mai ales in plan personal)intotdeauna le-am realizat.Desigur ca nu mi-am propus ceva de genul…in doi ani sa fiu senator.
Acum mi-am propus ca obiectiv:schimbarea locului de munca pana la sfarsitul lunii februarie.Ce zici?
Te tin la curent si-ti spun daca l-am atins.
Ruxandra,
Si daca zana cea buna iti va da un job mai prost platit ca acum? Sau cu colegi care nu-ti plac? 🙂
Ar trebui sa fie mai specific! Altfel, „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample” 🙂
Te rog sa imi spui cand atingi obiectivul.
Seara faina,
Eliade
Primul pas pe care trebuie sa il faci ca sa obtii tot ce vrei de la viata este asta: Hotaraste-te ce vrei.
Ai dreptate cu setarea exacta a unor limite de timp. Pana la urma, daca credem cu tarie in obiectivul nostru, universul conlucreaza pentru atingerea lui. Acum cativa ani mi-am facut un obiectiv din a-mi schimba job-ul in luna septembrie. Desi mintea mea era focusata pe anul respectiv, niciodata nu am specificat anul. Intamplarea face ca mi-am schibat jobul in luna septemnrie a anului urmator, cu totul intamplator. Universul(Zana buna) a tinut minte luna, nu si anul 🙂
E foarte bine sa iti setezi o limita de timp, insa trebuie sa fii foarte precaut pentru a nu aparea presiunea "dedline"-ului. Nu toti oamenii lucreaza bine sub presiune. Deja mi-am stabilit 1 obiectiv pentru activitatea pe care o desfasor acum si mi-am setat si timpul limita.
Sper sa ajung la rezultatele dorite.
Cristina, abia astept sa iti traiesti visele bune. Claritate si actiune hotarata. Asta este reteta magica. 😊👍