septembrie 8

4 metode prin care să iei mai ușor deciziile grele

Blog

0  comments

Îţi aminteşti momentele în care trebuie să iei decizii „grele”, în care teama de a le lua parcă te paralizează? Dar pentru că și lipsa acțiunii e o acțiune în sine, îți voi dezvălui câteva metode prin care să poți lua mai ușor deciziile majore din viața ta, fie că vorbim despre o investiție, o achiziție nouă sau poate chiar … un copil.

1. Stabilește-ți un termen limită.

De multe ori scuza perfectă pentru amânarea deciziilor este că “nu depinde de mine”, că au intervenit numeroși alți factori din jurul tău. Îţi recomand să îţi stabileşti un termen limită concret şi să treci data în agendă. Acest lucru te va obliga să îți eliberezi timp și vei fi nevoit să te confrunți cu situația ta, indiferent de context.

2. Acordă-ți timp suficient.

Chiar dacă acest sfat pare că te-mpinge mai degrabă spre procrastinare în loc să te scoată din ea, deciziile majore au nevoie de timp de gândire. Acordă-ți timp de gândire realist, direct proporțional cu resursele necesare (de ex.: resurse financiare sau număr de persoane implicați). Cu cât sunt mai multe, cu atât va trebui să-ți acorzi mai mult răgaz pentru alegerea pe care urmează să o faci.

3. Măsoară toate opțiunile.

Nu lua nicio decizie până nu ai peisajul complet. Dacă îți studiezi din timp toate opțiunile, șansele ca tu să nu regreți hotărârile luate cresc substanțial. Informația înseamnă putere și acest lucru se aplică și în cazul deciziilor majore din viața noastră.

4. Fă o listă cu plusuri și minusuri.

Când ții totul în minte, emoțiile și raționalul se amestecă şi astfel orice decizie pare o povară. Fă-ți alegerea mai ușoară cu o listă cu plusuri și minusuri și vei vedea cum lucrurile încep să se clarifice. Pragmatismul câștigă orice bătălie decizională.

Dacă sunt și alte lucruri pe care îţi doreşti să le afli din sfera managementului sau dezvoltării personale, lasă-mi te rog comentariul tău aici. Iar dacă ai prieteni sau colegi cărora crezi că le-ar folosi acest articol, te rog să-l distribui printr-un share.

About the author 

Bianca Neagoe

You may also like

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Din cauză de BOSS – Inducția angajaților din firma ta

Copilul, joaca și businessul

Copilul, joaca și businessul

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Calea de la STIU la FAC – 3 Pasi simpli prin care sa eviti amanarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!