“ Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei.” –Aristotel
Diferența dintre liderii buni și liderii excepționali provine în mare parte din obiceiurile zilnice.
A fi lider este o călătorie continuă, formată din alegeri și acțiuni. Acțiunile repetate devin obiceiuri, iar acele obiceiuri bune au puterea de a-ți transforma modul în care conduci. Îmbunătățirile mici care sunt menținute aduc mai târziu marile rezultate.
Iată câteva comportamente pe care le poți dezvolta și tu pentru a deveni un lider mai bun. Pe măsură ce le citești, întreabă-te dacă le practici sau dacă obiceiurile tale actuale sunt în contradicție cu acestea.
1. Comunică eficient. Cei mai buni lideri și-au dezvoltat obiceiuri de comunicare centrate pe capacitatea de a asculta. Da, cu siguranță că știu să vorbească și să inspire oamenii cu cuvintele lor, dar au și obiceiul de a închide gura și de a deschide urechile atunci când alții au lucruri de spus. Renunțând la presupuneri, ei pot „auzi” nu numai cuvintele, ci și emoțiile, motivele, nevoile și obiectivele persoanei care vorbește. Acest tip de ascultare crează încredere, arată respect și încurajează schimbul de informații de care liderul are nevoie pentru a lua decizii bune.
2. Sunt pasionați. Marii lideri sunt pasionați de ceea ce fac și se străduiesc să-și împărtășească pasiunea cu toți cei din jurul lor. Pasiunea și entuziasmul lor sunt contagioase. Cine își dorește să lucreze pentru un șef plictisit sau apatic?
3. Recunosc meritele celorlalți cu generozitate. Liderii au puterea de a muta lumina reflectoarelor către membrii echipei, atunci când aceștia merită acest lucru. Ei știu că este important să păstreze membrii cei mai performanți ai echipei și să se asigurare că oamenii se simt susținuți și apreciați la locul de muncă.
4. Sesizează diferențele dintre oameni, lucrează diferențiat cu ei. Știe că oamenii sunt diferiți, recunoaște stilurile comportamentale ale acestora și se adaptează la fiecare dintre ele, pentru a comunica mai bine.
5. Își antrenează inteligența emoțională. Un lider eficient recunoaște și își poate dirija emoțiile proprii și pe ale celorlalți.
6. Practică ceea ce predică. Un bun lider este un model pozitiv și conduce prin exemplul personal, trăiește după valorile companiei și crede cu adevărat în ce face și știe DE CE face. Oamenii din jurul său se simt inspirați și încântați să îl urmeze în călătorie și își doresc să contribuie la succesul organizației.
7. Au capacitate decizională. Ia decizii rapide și are flexibilitatea de a le schimba. Manifestă fermitate în a-și menține deciziile, în pofida opoziției celorlalți sau a unor terțe părți.
8. Au curaj. Un lider excepțional are curajul de a planifica și implementa schimbări, atât la nivel personal cât și în echipele cu care lucrează.
9. Știu că nu au întotdeauna dreptate. Sunt bine ancorați în propriile expertize și competențe, dar în același timp sunt conștienți de ceea ce nu știu. Cei mai puternici și eficienți lideri înțeleg că există întotdeauna loc pentru învățare. O capcană comună pentru lideri este aceea de a presupune că știu totul sau că au întotdeauna toate răspunsurile. Capacitatea de a fi curios și de a cere ajutor oferă avantajul de a recunoaște momentele în care nu are răspunsuri.
10. Influență și persuasiune. Cunoaște tehnici de influență și persuasiune și poate recunoaște și evita manipularea.
11. Se concentrează pe găsirea de soluții, nu pe vinovați. Vina nu este niciodată soluția unei probleme. Liderii buni încearcă să rezolve problemele, să facă analiza pentru a-și da seama ce îmbunătățiri pot aduce și evită repetarea problemei. Ei se asigura că toată lumea înțelege lecțiile învățate.
12. Consideră propria sănătate o prioritate. Marii lideri își fac obiceiul de a avea grijă de ei pe cele patru niveluri: fizic, emoțional, mental și spiritual. Ei știu că fără sănătate nu pot funcționa la nivelul de maximă performanță. Astfel, și-au dezvoltat un obicei de a face exerciții fizice în mod regulat, de a avea o dietă echilibrată și de a dormi suficient pentru a-și susține concentrarea, energia și rezistența pe tot parcursul zilei, de a-și recunoaște si dirija emoțiile, de a avea o conectare spirituală reală și de a-și cultiva mereu mintea.
Ia-ți câteva clipe de răgaz.
Gândește-te la aceste obiceiuri și, ori de câte ori este posibil, alege pur și simplu să te comporți într-un mod care să fie mai aliniat la aceste trăsături pozitive.
Nu forța nota, fă schimbări mici, menține-le și vei culege noi comportamente benefice care îți vor transforma viața.
Obiceiuri mici, rezultate mari!
Eliade
P.S. Dacă vrei să devii mai bun, te provoc să mai faci încă un pas. Descarcă Chestionarul de Leadership și autoevaluează-ți principalele 36 comportamente specifice unui lider de succes. Care sunt punctele tale forte? Care sunt zonele în care mai poți aduce îmbunătățiri?