Te salut,
După ce ți-ai clarificat ariile de interes și ți-ai definit clar proiectele, o să ai o mulțime de activități de îndeplinit pentru a-ți atinge obiectivele prevăzute în proiecte și pentru a avea satisfacții în ariile tale de interes.
În dicționarul meu personal o activitate (sau task) este o acțiune (sau to do) sau o succesiune scurtă de acțiuni care aparțin unui sub-obiectiv (parte a unui obiectiv).
Deci, ce faci cu aceste activități și acțiuni? Cum te asiguri că nu uiți de ele, că păstrezi echilibrul și că rezolvându-le ajungi la rezultatul dorit?
Poți folosi un sistem de time management de tip masă, frigider și congelator.
Masa conține alimentele pe care le mănânci într-o zi.
In frigider găsești alimentele pe care le mănânci într-o săptămână sau două, iar în congelator poți să depozitezi orice și oricât.
Mâncărurile care ți-au rămas le poți pune de pe masă în frigider dacă ai de gând să le mănânci în următoarele două săptămâni sau în congelator dacă nu știi când o să le folosesti.
Ideea este că le poți trece în oricare dintre cele trei zone în funcție de planurile tale alimentare.
Dacă ți-ai imagina masa ca pe o agendă de lucru, frigiderul ca un to do list pentru următoarea lună sau pentru următoarele două luni și congelatorul to do list-ul pentru o perioadă nedefinită, ai avea imaginea clară a unui sistem foarte eficient de organizare a activităților personale și de creștere a productivității.
Activitățile se mută între cele trei zone în funcție de situația ta concreta.
Reviziile zilnice pentru agendă, cel puțin săptămânale pentru to do list-ul pe termen scurt și lunare pentru to do list-ul pe termen lung sunt obligatorii pentru ca acest sistem să funcționeze.
E ușor dacă te gândești că manevrezi zilnic mâncarea de pe masă, cel puțin săptămânal alimentele din frigider și minimum o dată pe lună pe cele din congelator.
Dacă ai o activitate pe care o tot plimbi în agendă de două sau trei luni a sosit momentul să o treci în „frigider”, adică în to do list-ul pe termen scurt, unde va ramane sub supraveghere periodică.
Dacă ai o activitate în to do list-ul pe termen lung sau “congelator” și vrei s-o rezolvi, nu ai decât să o treci în agendă și să te ții de treabă, iar restul variantelor te las să ți le imaginezi.
Sistemul în sine nu e complicat deloc, dar necesită o luna sau două de practică pentru ca să funcționeze fluent, devenind un reflex (obicei).
Poți utiliza modelul clasic cu o agendă tipărită (masa), cu 2 coli A4 pe post de to do list pe termen scurt (frigiderul) și încă 4-6 coli A4 pe termen lung (congelatorul).
Dacă vrei să lucrezi electronic, aplicațiile de genul Calendar, Reminder, Wunderlist, Todoist, Evernote, Omnifocus, Calendar 5, Any.do, Google, Asana (și aș putea continua la nesfârșit) îți pot fi de mare folos. O să îți ia puțin timp să te obișnuiești cu ele, dar după ce ai făcut-o, ai permanent telefonul la tine și le poți accesa foarte ușor, oricând.
Gândește, adaptează și acționează!
Dacă ai timp scrie-mi te rog câteva rânduri despre cum funcționează aceste idei în cazul tău.
Dacă ai vreo nelămurire trimite-mi un email sau lasă un comentariu pe blog și mă voi strădui să-ți răspund rapid.
Spor!